keskiviikko 31. joulukuuta 2014

Makoilua

Joulurauha tuli ja tallissa työskentely keskeytyi melkein viikoksi, kun päivät kuluivat kinkkua syöden ja nukkuen. Lepotauon jälkeen jaksoikin sitten taas maata bussin alla ;)

Kytkinvaijerin suojaputkeksi löytyi "rautakaupasta" 12mm ruostumatonta putkea. Pujottelin putken alustaan, pienen vääntelyn jälkeen se istui paikoilleen oikein nätisti. Aikani ihmeteltyäni takapäästä putken pituutta, otin ja jumppasin projektilaatikon paikoilleen ja sovitin kytkinvaijerin kaikkine putkineen sen mukaan. Toistaiseksi täppäsin putken kiinni vain tuohon taka-akselin alle.

Tupla-Solexit olisivat taas kasassa ja odottavat nyt koneen valmistumista.

Sain maanantaina vauhtipyörään puuttuvan pikkutiivisteen ja edistin koneen kasausta hieman. Vauhtipyörä on nyt paikoillaan, samoin öljypumppu, koneen takakannakkeet, kampuran stefat, öljynsuodattimen jalka ja lohkolämmitin.

Lohkolämppäri meinasi aiheuttaa harmaita hiuksia. Pulttien momenttia en löytänyt mistään ja onneksi tuli tuumailtua ajan kanssa. Huomasin, että toinen kierre lohkossa oli osittain jo valmiiksi vioittunut eli pultit on joskus aikoinaan väännetty ainakin kertaalleen liian tiukalle. Sain korjattua kierteen ja uuden, karvan verran pidemmän pultin kanssa sain lämppärin pultattua paikoilleen. Katsotaan nyt miten pitää öljyt pelkkien uusien tiivisteiden kanssa, vai pitääkö laittaa väliin vielä tiivisteliimaa.

Seuraavaksi pitäisi varmaan aloittaa uusien sylinterien ja mäntien tutkiminen ja paikoilleen sovittelu... Mutta nyt taitaa tämä vuosi olla taputeltu ja rojekti jatkuu vuodenvaihteen jälkeen.

 

lauantai 20. joulukuuta 2014

Lohkon reiät ummessa

Jatketaampa siitä, mihin viimeksi jäätiin. Toisesta lohkonpuolikkaasta löytyi reikä, tässä vaiheessa ei vituttanut enää ollenkaan. Sen verran monta reikää tästä vehkeestä on jo paikattu. Nakkasin puolikkaan alumiinihitsarille ja tuossa alkuviikosta sain paikatun lohkon takaisin. Nyt pitäisi taas öljyjen pysyä sisäpuolella.

Tsekkasin vielä kaiken läpi ja niputin lohkon kasaan.

Tässä vaiheessa taputtelin itseäni selkään. Lohko oli momentissaan ja kaikki sisuskalutkin vielä pyörivät. Mittasin päittäisvälykset ja kaikki osui nätisti tehtaan arvoihin. Joulupukki oli sattunut tuomaan hieman ennakkoon uuden heittokellon, joten se pääsi heti tositoimiin ;) Sitten koneen kasaus pysähtyi (jälleen kerran), kun tajusin, ettei "täydellisen" tiivistesarjan mukana tule vauhtipyörään kuuluvaa pientä tiivisterinkulaa. Sellainen lähti siis tilaukseen ja siirryin muiden kohteiden pariin. Kampuran stefat olin sentään älynnyt tilata erikseen mutta aina näitä puutteita vain tulee kuin puskista esiin.

Matkahuolto kiikutti tontille Baby Moonit. Tällaisia olen aina halunnut mutta koskaan aikaisemmin ei tallissa ole ollut näihin sopivaa autoa. Nyt on ja siirsin Moonit odottelemaan hyllyyn bussin valmistumista. Näistä voi vaikka peilailla letin kuntoon sitten reissussa.

Etuistuimille asensin uudet kolmipistevyöt. Takapenkillekkin hommasin kolmipistevyöt mutta ne eivät miellyttäneet silmää eivätkä oikein toimineet rock'n roll penkin kanssa. Taakse tulen asentamaan sittenkin pelkät lantiovyöt.

Kattoverhoilu on edelleen suunnittelun asteella joten asensin kattopalkkeihin alustavasti bussin vakiovalot. Jos visiot katon suhteen eivät ennen kesää kirkastu, niin mennään sitten vaikka tällä tyylillä ensimmäiset reissut. Sähköjen ja ylipäätään ovikytkimien toiminta tuli myös testattua. Valot saa päälle, pois ja lisäksi automaattisesti päälle ovia auottaessa.

Tänään pääsin kasailemaan kaasareita. JK:n tupla-solexeille tarkoitettu tiivistesarja on muuten OK mutta siinä ei näköjään tule '78 mallisiin Solexeihin sopivaa "hot idle valven" tiivistettä. Onneksi työpöydälle oli jäänyt pyörimään vanhat tiivistejämät malliksi ja kyseisen tiivisteen saa askarreltua helposti tiivistepaperista.

Lämmityspuolta olen alkanut myös edistämään. Eberin meinasin ainakin alkuun jättää pois. Jos remppaisi sen sitten joskus tulevaisuudessa. Mennään nyt pelkkien lämmönvaihtimien avulla. Peräpäähän ja itseasiassa kaikkialle muuallekin tulee kokonaan uudet putket ja muut hilppeet. Jos näillä edes tuulilasin pitäisi puhtaana Suomen kesässä.

Hanskalokeron sain kuin sainkin elvytettyä kuntoon. Kunnon puhdistus ja kevyt musta maali teki ihmeitä. Valmiiseen lokeroon sujautin vielä alkuperäisen käyttöoppaan ;)

 

lauantai 13. joulukuuta 2014

Kannet kasassa

Kuluneella viikolla sain kansiprojektin lopultakin päätökseen. Alkuviikosta saapuivat oikeanmittaiset imuventtiilit väärien tilalle ja kansipaja sai viimeisteltyä työnsä. Sen tässä oppi, että jokaikinen osa on syytä tarkastusmitata moneen kertaan ja joka suunnasta vaikka olisi olevinaan tilannut oikeita osia. Valmiisiin kansiin pyöräytin vielä paikoilleen puuttuneet imusarjan pinnapultit ja uudet pakosarjanpultit. Pakosarjan pultteihin sipaisin hieman kuparitahnaa, jospa ne seuraavan remontin yhteydessä eivät sitten olisi niin jumissa kuin tällä kertaa. Toivottavasti sitä toista remppaa ei minun tarvitse suorittaa.

Päätin fiksata kulahtaneet alkuperäiset kickpanelit. Penkkien verhoilusta jäi yli muutama palanen riippumattojen kangasta mitkä riittivät juuri ja juuri panelien vuoraamiseen. Tuolla kelpaa nyt varpaita heilutella ;)

Koneen kasausta sain edistettyä taas palan matkaa. Nokkarattaasen saapui uudet pultit, matalemmilla kannoilla ja pääsin hieromaan nokan paikoilleen. Päittäisvälykset olisi nyt kohdallaan ja pienen työstämisen jälkeen öljypumppu ja nokka mahtuvat kumpikin paikoilleen.

Sitten projekti pysähtyi pieneen vastoinkäymiseen, näitä pikku pysähdyksiä tuntuu nyt riittävän. Toiselle lohkonpuolikkaalle kun tein viimeistä pesua, niin huomasin siinä ylimääräisen reiän. Bensapumpulta öljypohjaan johtava kanava kulkee lohkon pinnassa ja siellä näytti olevan reikä, ulos saakka. Tipautin puolikkaan hitsaamoon ja ensi viikolla reikä pitäisi olla hoidettu pois päiväjärjestyksestä ja toivon mukaan pääsen jatkamaan kasausta.

 

perjantai 5. joulukuuta 2014

Koneen kasaus jatkuu

Koneen niputus etenee hitaasti, vastoinkäymisestä toiseen. Nokkarattaaseen sopivia pultteja odotellessa mallailin jakajan käyttöakselia lohkoon. Tässä vaiheessa tajusin, että eihän type neloseen käy aikaisempien mallien shimmit, vaan nepaan on täysin omanlainen prikka. Purkuvaiheessa koneesta ei koko prikkaa löytynyt, joten en sitä alkujaan osannut edes kaivata. Lähin uusi prikka olisi löytynyt Torontosta ja sieltäkään eivät Suomeen suostuneet suoraan lähettämään. Onneksi etelä-suomen suunnalta löytyi yksi hyväkuntoinen käytetty ja sain käyttöakselin välykset tehtaan arvoihin. Olipa taas pienestä nippelistä kiinni homman eteneminen.

Sovittelin kampuran laakereineen lohkoon ja säädin käyttöakselin ja virranjakajan kohdalleen. Jostain olin alkusyksynä lukenut, että ensikertalaiset tekevät usein sen virheen, että käyttöakseli on 30 astetta pielessä suuntaan tai toiseen. Aikani jakajaa soviteltuani totesin itsekkin tehneeni tämän virheen ;)

Käyttöakselin prikkaa odotellessa taistelin kansien kanssa. Koneistamossa paljastui, että kansissa olikin ylikoko ohjurit eli uudet ohjurini olisivat lopsahtaneet kansista läpi. Onni onnettomuudessa, imuohjurit olivat priimakuntoiset ja pakopuolenkin saivat fiksattua hyväksi. Seuraavaksi paljastui valmistusvika imuventtiileistä. Uudet imuventtiilit olivat muuten mitoissaan mutta 5,08mm liian lyhyet. Oli sitten venttiilitehtaalla joku mokannut ja joten nyt odotellaan uusia oikean mittaisia.

Vastoinkäymisistä huolimatta edistin muita pikkukohteita. Jarrut on nyt ilmattu ja vedin tehostimelle uuden "snorkkelin" kuskinpuolen lokarin sisälle. Brassibussin putki istui paikoilleen todella nätisti. Vaatii vain joustavan pätkän vielä tehostimen päätyyn.

Pissapoika toimii jatkossa sähköllä eikä paineilmalla. Bilteman tarvikepumppu natsasi kiinnityspisteiden puolesta justiinsa säiliön kiinnityspisteisiin ja jäi nätisti piiloon säiliön alle. Vedin pumpulle sähköt ja sijoitin käyttökatkaisijan kojetauluun.

Tankin korvausilmaputkistoon vaihdoin uudet väliletkut. Alkuperäiset kangaspäällysteiset olivat aika heikossa hapessa.

Tankin tienoo alkoi olla sitä vaille valmis, että ruuvasin tulipellin paikoilleen.

Viikon päätteeksi totesin vielä koneen termostaatin olevan sökö. Reikä jossain rakenteiden välissä ja tilalle pitänee etsiä uusi. Näitä saa onneksi jenkeistä uusia, jos ei nyt lähempää satu löytymään.