tiistai 9. kesäkuuta 2015

Rallatuksen korjausta

Viimeiset pari viikkoa on mennyt taistellessa venttiilikoneiston rallatuksen kanssa. Ostin nipun uutta vastaavia tönäreitä, vähän varallekkin.

Ensin vaihdoin nelosen imun kulahtaneen työntötangon uutta vastaavaan, itseasiassa vaihdoin nelossylinterin molemmat tangot. Pari kilometriä ajoa, kone lämpeni ja rallatus ilmestyi takaisin.

Seuraavaksi kuriiri kiikutti tontille pussin uusia säätöruuveja ja yhden uuden imuvipan. Vaihdoin uudet ruuvit kuskinpuolelle, niin neloseen kuin kolmoseenkin. Nelosen imuvipan korvasin kokonaan uudella vipalla.

Sitten taas testilenkille ja rallatus ilmestyi heti koneen lämmettyä, argh. Auto pukeille ja stetoskoopin kanssa koko kone läpi kuunnellen.

Rallatus tuli edelleen 100 varmasti nelosen venttiilikoneistosta. Säädin venttiilit 0,15 milliin, käytin kuumaksi. Venakoppa auki melkein vauhdissa ja kuumana mitaten nelosen imun välys oli jo 0,20mm. Annoin jäähtyä koneen yön yli ja kylmänä välys oli 0,25mm. Nelosen imun säätö siis selkeästi kasvoi. Viimeinen oljenkorsi oli nostajan vaihtaminen. Taas odoteltiin osia saapuvaksi...

Nostajat sain nopealla aikataululla, näitä ei onneksi tarvinnut odotella mistään maailman ääristä.

Kaivoin nelosen imun nostajan esiin. Työpöydän tilanne alkoi tässä vaiheessa olla jo vähän liiankin tuttu.

Nelosen imunostaja ei silminnähden näyttänyt pahalta. Uuteen nostajaan verrattuna tönärin kolo tosin näytti erimoiselta ja mitattunakin syvennys oli huomattavasti syvempi uuteen verrattuna. Sormet ristiin ja uutta nostajaa siis paikoilleen.

Kone on tätä kirjoitellessa kasassa, venttiilit säädettyinä, uusilla säätöruuveilla. Tein pienen sisäänajon ja testilenkin. Rallatus oli kadonnut! Vajaan kympin ajelin ja koneen lämpöiseksi mutta mitään sivuääniä ei ainakaan toistaiseksi ilmestynyt \o/

Nyt ei moottorin äänet kuuluneet kabiinin puolelle ollenkaan, vaikka ikkuna auki kruisailin menemään! On tuo orggis pakoputki vain mainio peli, hiljainen kuin mikä. Venttiilikoneistonkaan ääniä ei enää kuule ilman stetoskooppia, kun koneen on käyttänyt lämpöiseksi. Oli niistä uusista säätöruuveistakin iloa.

Kohti uusia seikkailuja siis! Mitähän hajoaa seuraavaksi ;)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti