sunnuntai 28. lokakuuta 2018

Pikkuisen kaasariremppaa ja narinaa Brosoleista

Näihin uustuotanto Solex/Brosol PDSIT 32-34 kaasareihin en ole ollut tyytyväinen. Helpot nää on säätää, käy ja kukkuu ihan OK mutta muutama asia on häirinnyt kokoajan, kun nämä nyt pari kesää ovat koneen päällä olleet.

Näitähän myydään type 4 koneisiin tyyliin "suora vaihdokki orggis Solexien tilalle". Ei ole tainnut kaasareiden valmistaja tai kauppiaat ikinä näitä edes kokeilla mihinkään type 4 koneen päälle bussissa orggisten tilalle.

Oheisessa kuvassa eniten *ittuttavat kohdat keltaisin nuolin.

Joo, se alkuperäinen ilmanputsari kyllä menee tuohon kaasarin päälle mutta jotta se edes jotenkin tiivistyisi tai pysyisi paikoillaan, pitää kaasariin pujottaa kaksi alkuperäisen Solexin tiivistekumia päällekkäin. Lisäksi kaasarista puuttuu paikka klipsulle/pannalle mikä pitelee alkuperäistä ilmanputsaria paikoillaan.

 Kaasareissa ei ole minkään valtakunnan palautusjousia tai edes paikkoja sellaisille. Näihin virittelin jousen vähän vinoon, ei toimi hyvin ja kaasuvivustoon olen joutunut lisäämään yhden pielavetisen jousen myös. Alkuperäisissä Solexeissa palautusjousi on ja se myös toimii kuin ajatus. Mikähän aivopieru tässä on ollut ettei ole voinut kopioida alkuperäistä mekanismia suoraan ?!?

Kaasuvivun pallonivelen kiinnityspistettä jouduin jatkamaan reilu 15mm jotta alkuperäisen type 4:sen kaasuvivuston sai edes jotenkuten toimimaan. Alkuperäisellä pallonivelellä kulmat tulevat sellaisiksi ettei bussin vivusto toimi ollenkaan tai kanittaa sieltä täältä enempi vähempi. Tällä jatketulla mallilla on kokoajan ollut pelko persiissä, että milloin se sieltä vääntyy tai muuten pettää.


Ahdistus kasvoi nyt niin suureksi että aloin tutkimaan alkuperäisten kaasareiden läppäakseleiden holkitusta uudelleen. Aiemmin en ollut tähän hommaan alkanut kun netistä lueskellut jutut antoivat sellaisen kuvan että vaatii jotain spesiaali työkaluja tai holkitus oli toteutettu jotenkin kyläseppä tyyliin erilaisilla tee-se-itse virityksillä. Jotkut olivat teettäneet toteutuksen jollain kaasari specialistilla kovaan hintaan ja runkojen lähettely maailmalle ei kiinnostanut.

Kaivoin romulootasta yhdet läppärungot esiin. Hämmästys oli suuri kun kuluneet puslat lähtivätkin todella helposti irti! Sopivalla kierretapilla ja poranterällä kikkaillen puslat nousivat ylös ja läppärunkoon ei jäänyt mitään jälkiä.


Nyt kun pusla oli käsissä, niin paljastui että tämähän onkin ihan "standardi" pusla, sisähalkaisija 8mm, ulkohalkaisija 10mm ja pituus 10mm. eBaystä pussillinen puslia tilaukseen, ei maksa kuin muutaman euron kipale.


Uudet puslat painoin paikoilleen. Tämäkin meni kuin Strömssössä, ei mitään ongelmia.


Läppäakselit olivat vielä OK kuntoiset ja tadaa, välykset katosivat. Nämä on nyt paremmat kuin nuo uustuotanto Brosolit! Seuraavaksi läppärungot vaihtuu näihin alkuperäisiin kaasareihin ja uustuotanto Solexit uhraan moottoripyöräprojektiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti