perjantai 13. helmikuuta 2015

Säätöä

Nokan sain sisäänajettua ja jatkoin seuraavana päivänä kaasareiden hiplauksella tai ainakin niin oli tarkoitus. Käytin koneen lämpöiseksi, sammutin hetkeksi muiden hommien ajaksi. No, eipä lähtenyt hetken päästä enää käyntiin. Musta Motonetin tarvikepuola kesti tasantarkkaan 25 minuuttia ja sitten kipinät loppuivat, TU.

Kaivoin bussin vanhojen sähköjen joukosta koneen mukana tulleen puolan ja taas hörähti kone käyntiin. Tätä iloa ei sitten kauan kestänyt. Huomasin puhallinkopan päällä kirkasta nestettä ja se osoittautui öljyksi. Kone sammuksiin ja saman tien tajusin, että tuo vanha puola päätti oksentaa jäähdytysöljynsä pihalle just nyt, KELE.

Miljoonalaatikosta sattui onneksi vielä löytymään yksi oikein paskainen puola, mikä osoittautui aidoksi Boschilaiseksi kun pintaa vähän raaputin. Puola nippareilla kiinni ja taas mentiin. Motonetin puolan palautin, ylen antanut puola roskiin ja uusi Boshin puola kirjattu ostoslistalle.

Pääsin vihdoinkin itse asiaan. Paketti kun oli nyt todettu jotenkuten toimivaksi, päätin saattaa kaasareiden hiplauksen loppuun. Tässä välissä olin ehtinyt lukemaan kaiken mahdollisen Solexien sielunelämästä, joten tästä eteenpäin mentäisiin tiedon eikä fiiliksen varassa. Nappasin kaasarit irti koneesta. Säädin kaasuläpät tehtaan arvoihin, samoin kylmäkäynnistyspuolen. Tarkastin bensapinnat ja kiihdytyspumput.

Vasemmanpuolen kaasarissa kiihdytyspumppu ei toiminut ollenkaan ja sen linjastoja putsaillessa ja säätäessä menikin yksi ilta.

Kaasarit kiinni ja taas säätämään. Nyt toiminta oli taas asteen verran parempaa. Sitten tulikin ongelmia. Oikean puoleisen kaasarin seosruuvi otti ja hajosi koloonsa. Talttakanta murtui ja seosruuvi oli sitten siinä ikijumissa.

Onneksi varaosista löytyi yksi ehjä läppärunko. Puhalsin sen puhtaaksi ja niputin kaasarin takaisin kasaan. Tämä on pikkuisen vanhemmasta Solexista, "hot idle valve" esimerkiksi puuttuu tästä mallista mutta näillä mennään.

Nyt pääsin ruuvaamaan seokset paremmin kohdalleen. Tyhjäkäyntipiirikin ja sen säädöt osoittivat vihdoin elonmerkkejä. Sen paremmin en alkanut vielä säätelemään, ensi viikolla saan synkkamittarin käsiini ja aloitetaan sitten kaasareiden synkronoinnilla. Sytkäpuoli olisi tarkoitus päivittää myös kärjettömäksi Pertronixilla mahdollisimman pian joten säädellään loput asetukset kuntoon sitten kun kaikki palaset ovat kasassa.

Tässä hieman maistiaisia koneen tämänhetkisestä tilasta....

 

1 kommentti: