keskiviikko 12. heinäkuuta 2017

Joko nyt...

Aamulla olin heti seitsemän jälestä Etran ovenkahvassa kiinni. Tarkoitus oli ostaa muutama shimmi navan taakse millä saisi ainakin testattua uusia rumpuja. Yllätys yllätys, just niitä kokoja mitä olisin tarvinnut ei ollut hyllyssä ja meni tilaustavaraksi. No okei, en oikeasti enää jaksanut edes yllättyä.

Takaisin verstaalle ja auton alle. Ajattelin kasata ja säätää jarrut nyt kuitenkin niin pitkälle kuin pystyn ilman shimmejä. Yksi asia johti toiseen ja päädyin kokeilemaan vanhoja rumpuja vielä kertaalleen. Nyt uusilla kilvillä ja muilla rojuilla varustettuna sainkin kehittyä kengät ilman ongelmia ja kengät ottivat tasaisesti rumpuihin! Jospa nämä rummut eivät olleetkaan ropellit vaan jumpsutus johtui vanhoista kilvistä tai jostain muista komponenteista. Pyyhkäisin vanhojen rumpujen huulesta vielä pikkuisen tavaraa pois ja nyt ne eivät ottaneet enää kiinni uusien kilpien pohjaan.

Koeajolla jarrut ottivat tasaisesti mutta hetken kurvailun jälkeen alkoi oikea puoli taas lämmetä ja jumittaa. On se nyt perlkele, kaikki muu on perään vaihdettu paitsi rummut. Perä ylös ja rumpu taas auki. Nyt taisi käydä munkki, ongelmatilanne oli edelleen päällä kun sain rummun auki. Siellähän se käsijarrun välitanko jumitti kenkiä vaikka käsijarruun en ollut edes koskenut ja vaijeri oli löysällä. Meisselillä kun vääsin tankoa, niin kuului paukahdus ja kengät asettuivat takaisin oikeille paikoilleen.

Välitangon päässä oleva hahlo on tosi lyhyt ja se oli kanittanut kenkää vasten jossain vaiheessa kun olin jarrua polkenut. Mahtaakohan nämä tangot olla oikeissa mitoissaan ? On tainnut aiemmatkin jumit johtua tästä samasta ongelmasta!

Kertaakaan en ole vain päässyt tilannetta näkemään aikaisemmissa jumituksissa, kun olen ensin kehinyt kenkiä löysemmälle ja pyöritellyt rengasta edestakaisin. Tämän jälkeen jumi ei ole ollut enää päällä. Nyt kun aloin miettimään, niin tämä samainen tanko taisi olla kuskinpuolella silloin kun jumi ekan kerran keväällä iski päälle. Jossain vaiheessa tanko vaihtui oikealle puolen ja nyt viimeiset jumit ovat kaikki sattuneet tällä puolella.

 

Tankoa pois purkaessani huomasin, että oikean puolen jarrusylinterikin oli alkanut vuotamaan. Kumissa reikä, mistä tippasi jarrunestettä. Kestihän se melkein kuukauden. On tainnut ottaa kipeää, kun olen jarruja joutunut sen miljoona kertaa purkamaan.


Onneksi hyllyssä oli tällä kertaa läjä jarrusylintereitä joten tämä vastoinkäyminen oli äkkiä ohitettu.

Miljoonalaatikosta löytyi yksi säädettävä välitanko ja kasasin jarrut kokeeksi sillä. 


Nyt sain säädettyä käsijarrunkin ilman ongelmia! Kumpikin puoli ottaa kiinni niinkuin pitääkin, kun käsijarrukahvasta vetää. 

Kävin heittämässä koeajon. Jarrut ottavat tasaisesti, ei jumpsutusta ja mikä tärkeintä, nyt ei rumpu lämmennyt eikä juminut yhtään. Onkohan tuo viallinen välitanko ollut kokoajan pahan alku ja juuri. Jotain vikaa niissä vanhoissa kilvissäkin oli kun niillä ei saanut säädettyä kenkiä koskaan oikein kunnolla ja jarrutukset olivat aina enempi vähempi jumpsutusta.

Nyt alkoi näyttämään jo niin hyvältä, että bongasin itseni Lidlistä olut ostoksilta ;)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti