keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Tuulilasi tuli

Viikonloppuna tunkkasin pallukan taas pukkien päälle. Säädin keulaa hieman ylemmäs. Säätöpalat siis toimivat, oli meinaan unohtunut niiden kokeilu kokonaan, kun akseli oli lattialla irrallaan :) Samalla ruuvasin uuden ohjausiskarin kiinni. Kaasuvaijerin suojaputki sujahti myös nätisti paikoilleen.

Takaa ruuvasin kuskinpuolen tukivarren irti. Nyt kun näitä alkoi ihan ajatuksen kanssa vertailemaan, niin kyllä tuo varhaisemman pallukan tukivarsi vain oli kuin olikin sen 10mm lyhempi tai mutkalla tai jotain, verrattuna alkuperäiseen tukivarteen. Rälläköin bumbstopin lautasen irti ja hitsasin sen kiinni tuohon pallukan alkuperäiseen varteen, mistä lautanen oli johonkin matkanvarrelle kadonnut. Puhalsin varren hiekalla ja vetäisin pintaan maalit. Nyt alkaa taka-akselisto olla kuosissaan.

Lauantai iltana sain bussiin tuulilasin ja se kietaistiin sunnuntai aamuna paikoilleen. Olipa taas jumppaaminen mutta sinne se lopulta asettui. Pyyhkäisin kotelosuojaa pintoihin ennen lasin asennusta. Ehkä meni liioitteluksi, kun tuo alakarmi on kuitenkin kokonaan uusittu, hitsaukset tinattu, happomaalattu ja päällä vielä useampi kerros maalia. Eipähän pitäisi kuitenkaan ruostua läpi, ainakaan seuraavaan 30 vuoteen ;)

Tässä vaiheessa yritti sitten pukata jonkinsortin tautia mutta sen verran tolpillani pysyin, että pöhistelin lasikuulilla kojelaudan kiinnitysruuvit puhtaaksi. Päälle hieman maalia ja taas kelpaa.

Älysin vetäistä pissapojan letkut paikoilleen, ennen kojelaudan kiinnitystä.

Vanhat pyyhkijänvarret saivat uuden elämän, kun puhalsin ne lasikuulilla ja suihkin pintaan mattamustan värin. Uudet sulat nappasin Biltemasta, halvimmat mahdolliset. JK:n pissapojansuuttimet olivat aivan eri maata kuin aikaisemmin testaamani repro-osat mitkä hajosivat heti kättelyssä. Näissä JK:n versioissa materiaali oli kestävämpää ja pehmeämpää muovi/kumilaatua eli nämä todennäköisesti pystyy vaikka irroittamaankin ehjänä jos sellainen tarve joskus tulee vastaan. Nyt on muuten bussin ensimmäinen sähkö-osakin testattu. Pyyhkijän moottorille vetäisin piuhat ja testasin sen toimivuuden ja samalla tuli todettua myös mekanismin muukin toiminta. Hyvin pyyhkii!

Verhoilua on edistetty sen verran, että tallin nurkkaan ilmestyi läjä korkeapainelaminattia, kuosina tumma pähkinä, sponsorina toimi Tälli Oy. Alunperin ajatuksissa oli tehdä CAD-kuvat verhoilupaneeleista ja ajaa ne CNC:llä muotoonsa. Totesin lopulta, että jokainen paneeli vaatii kuitenkin sen verran käsityötä sovittelussa, että ei maksanut vaivaa alkaa piirtämään kuvia. Viimeksi CAD:llä on tullut piirrettyä joskus 20 vuotta sitten, joten sekin edesauttoi päätöksen tekoa. Bussin verhoilut tulevat siis olemaan "ikuiset" ;) Vielä kun keksisi millä levyt kiinnittäisi nätisti kylkiin ja oviin...

Kojelaudan taakse tulevat muoviset lämppärinputket osoittautuivat priimakuntoisiksi reilun saippupesun jälkeen.

 

2 kommenttia:

  1. Mistä löysit tuulilasin? Oma pallokeulani kaipaa uutta lasia. Briteistä kyllä saisi, mutta eivät toimita postitse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neoretro Kokkolasta toimitti tämän. Huhujen mukaan myös Kuttilan autolasista pitäisi löytyä pallukan lasia.

      Poista