lauantai 27. kesäkuuta 2020

Moottori vaihtoon

Shimmit tuli ja säädin kampuran päittäisen speksien mukaiseksi. Muuten hyvä mutta totesin että edelleen kolahtaa. Nyt kun konetta pyörittelin, niin löytyi sopiva kohta missä kolkotus kuului todella selvästi, kun konetta pyöritti vauhtipyörästä edestakaisin. Youtubessa vähän mallia äänen kera.

Ei auttanut kuin purkaa lisää. Puhallinkoppa irti, samoin öljypumppu. Sormi kiinni nokkaa vasten ja nitkuttamaan. Jaha, siellähän se nokka taas kolkotti edestakaisin. Nyt vain kumeammalla äänellä kuin pari vuotta sitten. On se kumma, joko käsittämättömän huonoa tuuria nokkalaakereiden kanssa tai sitten tuolla lohkon sisällä on jotain muuta pahasti pielessä. Ensimmäisellä kerralla 2018 vuonna taisi mennä 500 kilsaa ennenkuin kilkatus alkoi. Laakereiden vaihdon jälkeen ajoin vajaa 4000 kilometriä ilman sivuääniä ja nyt keväällä tuo ääni alkoi pikku hiljaa kuulua kovempaa.


Työnsin koneen tallin nurkkaan odottamaan ensi talvea ja tarkempaa tutkimista. Onneksi hyllyssä odotteli edelleen 2014 vuonna kasattu alkuperäinen moottori. Puretusta koneesta siirtyi muutama jäähypelti, virranjakaja ja kaasarit varamoottoriin.


Yhden illan jumppa ja kone takaisin konehuoneeseen. Hieman oli matkalla haasteita, kun varalohko oli huollettu pukissa muutama vuosi sitten ja koneessa öljyt sisällä. Ei tässä muuta ongelmaa ole kuin ettei kone mahdu konehuoneeseen öljyntäyttöputken ollessa paikoillaan. Tyhjennysproppu tietysti tuolla moottorinostimen ja lohkon välissä olevan vanerin takana. Pikaratkaisuna puolimatkassa täyttöputki irti ja lorottelin sitä kautta pikkuisen öljyä pois koneesta :) 


Jännityksellä käänsin avainta ja laakista käyntiin. Hyvä hyvä! Pikaisesti tsekkasin sytkän ja kaasareiden synkan. Aavistus säätöä ja siellä se taas pörisee

Ensi viikolla päästään siis reissuun!

Sellainen "volkkari viisaus" tuli tässä opittua, että älä koskaan mene kesällä purkamaan mitään palasiksi jos se ei ole aivan välttämätöntä ja katkaise matkaa. Olisi tuon nokan kolkotuksen kanssakin varmaan kesän loppuun saakka selvinnyt.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti