torstai 31. tammikuuta 2013

XZN

Viime lauantaina tipautin koneen pois paikoiltaan. Pitkään pohdin, että jospa tipauttaisin koneen ja askin yhtenä pakettina pois mutta lopulta päädyin tipauttamaan pelkän koneen. Konetta kun kiskoin taaksepäin, niin ihmettelin, että ompa tuo vaihteiston akseli pitkä. Vaikka vedin koneen niin taakse kuin se ylipäätään on mahdollista, niin akselin boorit eivät vieläkään näkyneet. Lopulta paloi käämi ja nitkuttelin koneen puoliväkisin pois paikoiltaan.

Sieltähän se syyllinen sitten paljastui. Vaihteiston akseli oli irti laatikosta ja seurasi nätisti koneen mukana, kun konetta vedin taaksepäin. Ei ihme ettei kone lopsahtanut ääriasennossa pois akselilta. Aski on siis ollut jo valmiiksi enempi vähempi hajalla näiltä osin. Sinänsä suuri vastoinkäyminen tämä ei ollut, laatikolle oli alunperinkin tarkoitus tehdä täysremppa.

Service manuaalissa sanottiin, että koneen irroitukseen tarvitaan kolme jamppaa. Hyvin tuo onnistui ensikertalaiselta yksinkin ;)

Nyt pitäisi viritellä joku sovite tai vanha kytkinkoppa tuohon koneen perään, että saan sen roikkumaan moottoripukkiin odottelemaan läpikäyntiä.

Alkuviikon projektina oli vetareiden irroitus. Yhtä pulttia kun pikaisesti konetta irroittaessani vilkaisin, niin sehän näytti normi 6mm kuuskololta. Ei kun hakemaan kaupasta kunnollista kuuskoloa, vanha 6mm avaimeni paljastui pyöreäksi viimeisen vääntelyn jäljiltä ;) Auton alle kun taas pääsin, niin totesin, ettei pultin pää ollut sinne päinkään vaan lähimmäksi osui T40 Torx. Sekään tosin ei ollut aivan täysin sopiva ja lopulta foorumeilta kyselyn tuloksena selvisi, että oikea avain olisi 8mm XZN eli 12-kanttinen.

Tänään oli vihdoin kaikki tarvittavat työkalut tallissa ja pääsin hommiin. Välissä oli muuten taas kolattu muutama kuutio lunta... Lopulta pultit paljastuivat sekalaiseksi seurakunnaksi, osa oli kuuskoloja, osa XZN:ää, osaan kävi torx ja osa jotain siltä väliltä nylpättyä. Kaikille uusille avaimille löytyi siis käyttöä ja nuo pilalle nylpätyt väänsin irti lukkopihdeillä.

Edellisille remontoijillekkin voi välittää taas terveisiä. Yksi renkaanpuoleinen pultti oli fiksusti hitsattu kiinni vetariin! Heikosti tosin, kun napsahti hitsauksistaan irti lukkopihdeillä vääntäen. Tämän virityksen syyksi paljastui katkennut pultti, eli tuo katkennut pultti oli hitsattu paikoilleen vain näön vuoksi. Pultin katkennut osa näytti olevan vielä navan puolella kiinni eli sitäkin pääsee jossain vaiheessa vääntelemään irti.

Nyt koppa alkaa olla sen verran riisuttu, että tuskin enään löytyy sen suurempia bondoja tai muitakaan virityksiä ;)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti