lauantai 11. kesäkuuta 2016

Moor gääs!

Kun ei uutta projekti moottoria talveksi löytynyt, niin päätin kaivaa bussin alkuperäisen etuakselin varastosta esiin ettei vaan tule oltua jouten. Lähdetään hieromaan tästä "katsastuksen läpäisseestä" akselista jotain kivaa. On muuten aika semirapea yksilö...

 

Noin puolet jousilehdistä poikki eli niitä pitää haalia jostain lisää. Päätyihin hankin 10mm laserleikkeet ja täytyy vielä säätöpalat hommata ennen kuin alan enempää purkamaan/modaamaan. Mahdollinen kavennuskin on vielä päättämättä, mennäkkö vakio leveydellä vai nappaisiko 2" välistä pois.

 

Talvella kasattuun moottoriin olen ollut ihan tyytyväinen mutta kokoajan on ollut sellainen fiilis, että olisi tästä voinut enemmänkin potkua irrota. Pikkaisen isommat kaasarit ovat olleet mielessä mutta hintalappu ja alkuperäisulkonäön menettäminen ei houkuttanut vaikkei tämä mikään museo vehje olekkaan.

Toissailtana sain sitten ajatuksen. Hyllyssä olisi yksi pari rempattuja orggis Solexeja. Ne lämpöisenä ilmenneet käynnistymisongelmat kun osoittautuivat ryyppyjen viaksi, niin kaasarithan olisivatkin ihan käyttökelpoista tavaraa. Aikani asiasta lueskeltuani päädyin siihen lopputulemaan, että tehdään edullinen testaus reseptillä venturit ja pääsuuttimet isommiksi. Näillä eväillä ainakin näkisi onko ideasta mihinkään.

Romulaatikosta löytyi kaksi 26mm orggis venturia mitkä suurennettiin sorvissa 28 millisiksi. Hyllyssä seisoneet Solexit palasiksi, venturit vaihtoon. Pääsuuttimet kasvatin pari pykälää isommiksi 135 -> 145. Hiplasin kaasarit vielä kertaalleen läpi, kaiken tarkastaen ja niputin lopulta kasaan ilman ryyppyläppiä.


Bussista kaasarit irti ja laatikkoon jemmaan. Pulttasin uudet viritelmät paikoilleen, synkkaus ja pikaisesti muutkin säädöt kohdalleen. Tadaa, kiihtyvyys parani potenssiin kymmenen! Aiemmin kiihdytyksissä tietyllä kaasun asennolla vaivannut voiman puute oli poistunut ja nyt veti tasaisesti alusta loppuun, kun maantienopeuksiin lähti kiihdyttämään. Matkavauhtia mennään edelleen pintakaasulla mutta siitä lähtee nopeus kasvamaan ihan eri lailla kuin aiemmin, kun oikeaa jalkaa ojentaa. Kone ei siis selkeästi saanut orggis kaasareilla tarpeeksi ruokaa, nyt hengittää ihan erilailla. 

Seuraavaksi ohjelmassa tulppien tarkkailua ja polttoaineen kulutuksen seurantaa. Hitto kun saisi lambdan jotenkin näppärästi tuohon orggisputkistoon kiinni, niin näkisi mitä siellä seospuolella kiihdyttäessä ja muutenkin ajaessa tapahtuu...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti