lauantai 17. syyskuuta 2016

Lisäjäähy öljylle

Vuodenpäivät on tallin hyllyssä odotellut lisäjäähdytin öljylle. Alunperin tämä oli tarkoitus asentaa jo viime talvena mutta halusin nähdä öljyjen lämmöt maantieajossa myös tällä uudella koneella, ilman lisäjäähdytystä. Toissakesänä sillä ensimmäisellä vakio koneella ja tiuhalla askilla lämmöt kipusivat kuumina kesäpäivinä matka-ajossa 120 asteen tuntumaan. Tällä uudella vähän kutitellulla koneella ja harvalla askilla lämmöt pyörivät kuumina päivinä 110-120 asteen välimaastossa. Kumpainenkin kone oli siis ihan oikeilla lukemilla 2 litran type neloseksi, kuormalla kuumana päivänä puskiessa. Mutta ei lämpöjen pienestä laskusta olisi haittaa, varsinkin kun perässä on alkanut reissuilla roikkua myös enempi vähempi täyteen lastattu kärry, ehkä jopa vaunukin joskus...

Lisäjäähyksi valikoitui jo aikoja sitten EMPI:n sandwich adapterilla toteutettu malli. Vaati lämppärin sähköpuhaltimen putkien poiston jotta jäähylle menevät letkut mahtuivat lähtemään suodattimelta lämmönvaihtimen yli. Lämppärin putkimuutos/puhaltimenpoisto tuli jo viime talvena tehtyä etukäteen valmiiksi.


Ilman lisäpuhallinta kesä selvittiin mutta meinasin tulevana talvena asentaa kanavapuhaltimen johonkin kabiinin lähistölle. Lisäpuhallusta kaipasi varsinkin hieman koleassa säässä, kun vettä tuli taivaalta kuin aisaa ja kabiinissa meinasi lasit huurtua hitaissa nopeuksissa.

Sandwich adapteri tipauttaa öljynsuodatinta hieman alemmas. Lyhyellä vakiosuodattimella taidetaan olla nyt yhtä alhaalla kuin mitä pelkällä pitkällä suodattimella ilman adapteria välissä. Ei tuo nyt vielä onneksi ihan alimpana oleva osa ole. Koneen takakannake tai ainakin sen pultit ovat vielä alempana joten eiköhän ilman maakosketuksia selvitä ;)


Jäähdyttimen kennoston asensin kuskinpuolen takakulmaan. Reilu 50mm jäi tyhjää kennon yläpuolelle ja alapuolellakin jäätiin vielä helman alle piiloon. Letkuvedot sai tähän tuotua kivuttomasti, lyhyillä vedoilla. Tehdään tällä setupilla koeajot ja katsotaan onko tarvetta flektille. Todennäköisesti ei, koska kauhean paljon ei lämpöjä tarvitse alaspäin saada. Sen verran tuossa vielä jäi tilaakin, että jonkinsortin ilmanohjaimenkin voi matka-ajoa silmällä pitäen viritellä.


Kesällä poistin kaasareista ryypyt, kun epäilin niitä ajoittaisten kuumakäynnistysongelmien syyksi. Eipä niiden poistosta apua ollut. Lisäksi ilman ryyppyjä täytyi kuskilla olla kolme jalkaa kylmänä liikkelle lähtiessä, yksi kaasulle, yksi jarrulle ja yksi kytkimelle. Muutaman kilometrin ajon jälkeen kone lämpesi sen verran, että tyhjäkäynti löytyi mutta jotenkin mieleen hiipi aina ajatus, että jospa sittenkin laittaisi ne ryypyt takaisin toimintaan. Joku on tainnut todeta vastaavasta type 4 + Solex yhdistelmästä, että ryypyt tekevät elämästä elämisen arvoisen.

Matkan varrella on tullut haalittua projektikaasareita hyllyyn ja nyt alkoi olla sen verran osia kasassa, että sain yhdisteltyä kahteen kaasariin ryypyt hyväkuntoisista osista. Kaikki kilut ja kalut ovat nyt paikoillaan ja koeponnistin/säädin kumpaisenkin ryypyn vielä "koekäyttöpenkissä". Niin sähköosat kuin fast idle säädötkin toimivat nyt tehtaan speksien mukaisesti. Jännityksellä odotan koekäyttöä!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti