lauantai 10. elokuuta 2013

Liukukiskon korjaus

Leikkelin ja sovittelin oikean puolen takakaarta kuluneella viikolla. Tovi vierähti mittaillessa ja säätäessä mutta lopulta kaikki palaset loksahtivat kohdalleen ja sain kaaren hitsausta vaille valmiiksi. Maalasin takakaaren sisäpuolen, samoin alahelman ja osat odottavat nyt paikoilleen laittoa.

Ennen takakaaren hitsausta täytyy korjata nippu muita kohteita. Ensimmäisenä kävin liukuoven kynnyksen kimppuun, koska ennen sitä ei pysty C-pilaria kasaamaan. Kynnystä olinkin pyöritellyt pitkään käsissäni ja miettinyt miten tuon korjaisin, lopulta koin valaistumisen pari päivää sitten. Askartelin muutamasta 1,5mm profiilista uuden uran vaakatasossa pyörivälle rullalle ja laskin päälle happomaalit. Tämä rakenne tuntui istuvan parhaiten jo paikoillaan olevan liukuoven alakiskon ja sisähelman päälle.

Useamman sovituksen, mittauksen ja rullien testauksen jälkeen täppäilin kynnyksen paikoilleen. Sen verran kynnys haritti eri suuntiin, että mielikuvitusta, puristimia, hylsyjä, puukkoa, yms. roinaa sai käyttää jotta sain sen suht suoraan paikoilleen. Lopulta rullat kuitenkin pyörivät ihan nätisti urassa.

Liukuoven sovittelussa vierähtikin sitten hieman pidempään. Kuten jo aikaisemmin olin huomannut, niin molemmat helmat ovat korjausten jäljiltä karvan alle 10mm alkuperäistä korkeammalla. Tätä mittavirhettä olen pohtinut ja tutkinut jo pidempään. Edelleenkään en keksi mitään muuta syytä kuin että tunkinkorvakkeiden yläreunat, minkä päälle sisähelmat asettuvat, ovat muutaman millin liian korkeat ja sieltä tuo mittavirhe on sitten matkan varrella hiljakseen kehittynyt, kun kaikki mahdollinen on mennyt vaihtoon. Sinänsä jännä, ettei tuosta virheestä ole haittaa pintapeltien kanssa. Kaikki korjauspalat ovat istuneet nätisti paikoilleen.

Oven kanssa tuosta pikku heitosta oli nyt haittaa. Ovi nousi noin 8mm liian ylös ja säätövarat olivat aivan tapissaan. Ovi meni kyllä kiinni mutta ei istunut muuten korin muotoihin. Kokeeksi siirsin oven alareunan liukurullan kiinnikettä ylöspäin. Käytännössä siis rälläköin oven alakulmasta kiinnityskohdan irti ja hitsasin sen sitten muutamia millejä ylemmäs. Temppu tepsi ja sain oven jo aika lähelle oikeita linjoja. Täytyy vielä tarkemmin sovitella jahka saan lukkomekanismit putsailtua ja korjattua. Liukumekanismi tuntuisi kuitenkin nyt toimivan niinkuin pitääkin eli jotain on onnistuttu oikein tekemään.

Oven kanssa pääsin hakemaan paikan myös C-pilarille. Kaikki rakenteet kun tuoltakin suunnalta ovat olleet auki, niin lopulta pilaria piti kääntää pari senttiä ulospäin alareunasta ennenkuin takakyljen linjat natsasivat liukuoven kanssa. Sovitteena tällä kertaa terassilaudanpätkä ;)

Tässä vaiheessa täytyy kiittää rouvaa, ruokahuolto toimii automaattisesti tallin puolelle, kun rojekti venyy ;)

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti